Seurustelu – nuorten oma asia?

Tyttö ja poika istuvat vierekkäin selkä kameraan päin ja pojan käsi on tytön harteilla.

Seurustelu on vakituinen rakkauteen ja yhdessäoloon perustuva suhde. Näin seurustelusta sanoo wikipedia 18.11. 2024. Murrosiässä yksilön valinnanvapaus lisääntyy, aletaan monella tapaa irtautua vanhempien suojista ja muodostaa omaa, kohti aikuisuutta kasvavaa minuutta. Nuorena solmitaan uusia henkilökohtaisia suhteita, joista kaikkein henkilökohtaisin, jännittävin ja ehkä vaativin on seurustelusuhde.

Olen tehnyt nuorisotyötä kuluvan 2000-luvun ajan ja käynyt lukemattomia keskusteluja nuorten kanssa. Kuitenkin kun nyt katson taaksepäin, seurustelu on aihe, josta harvemmin pysähdytään keskustelemaan tarkoituksellisesti. Aihe on herkkä, henkilökohtainen ja sitä on aika vaikea lähestyä kuulostamatta setämieheltä. Vaikuttaa myös, etten ole yksin tämän kokemuksen kanssa. Keskusteluissa kollegoiden kanssa on tullut selväksi, että seurustelu aiheena jää usein vähälle huomiolle. Moni nuorten parissa työskentelevä on kysyttäessä tuntunut havahtuvan siihen, että olisi tosiaan tarpeen puhua enemmänkin seurustelusta ja sen mukanaan tuomista haasteista. Mutta miten?

Nuoret puhuvat seurusteluun liittyvistä asioista enimmäkseen keskenään. Kehittäjäryhmissä tapaamamme nuoret ovat kuitenkin kertoneet, että aikuisilta toivotaan tukea seurusteluun liittyvien aiheiden käsittelyyn. Seurustelusuhteissaan vaikeuksia ja väkivaltaakin kohdanneet nuoret kertovat, että toivovat ammattilaisilta aitoa kohtaamista sekä syvällistä keskustelua niin seurustelusta kuin myös siihen liittyvistä vaikeuksista. Tärkeä kysymys onkin se, kuinka lähestyä aihetta nuorten kanssa.

Täytyykö tuntea kaikki asianosaiset ja heidän elämäntilanteensa? Onko tarpeeksi aikaa asian käsittelyyn? Onko minulla riittävästi tietoa aiheesta? Osaanko neuvoa, kun en itsekään ole onnistunut suhteissani läheskään sataprosenttisesti?

Nuoret kertovat kaipaavansa aitoa kohtaamista ja saatavilla olevaa aikuista muutenkin kuin ennalta sovittujen ja muodollisten tapaamisten kautta. Aikuiselta toivotaan läsnäoloa, kärsivällisyyttä ja keskustelevaa otetta. Häpeän takia ei aina itse uskalleta nostaa henkilökohtaisia asioita puheeksi, tai ajatellaan että vaikeudet ovat omaa syytä. Koetaan myös, että aikuinen ammattilainen menee liian usein “vakioteemojen” taakse, joita ovat esimerkiksi uni ja ravitsemus, tai sitten hoidetaan tapaaminen pois alta tarjoamalla esimerkiksi hengitysharjoitteita. Vähättelevältä nuorista tuntuu se, kun yrittää kertoa kokemuksestaan ja aikuinen toteaa, että nämä tunteet nyt vaan kuuluvat nuoruuteen. Ikään kuin nuoruudessa koetut tunteet olisivat jotenkin merkityksettömämpiä.

Kaikkeen ei tarvitse olla vastausta ja on tärkeää muistaa, että aikuinenkin voi myöntää oman keskeneräisyytensä. Ajatuksia jakamalla ja yhdessä ääneen pohdiskelemalla lisätään yhteistä ymmärrystä, opitaan itsestä sekä toisista ja voidaan löytää aiemmin pimentoon jääneitä näkökulmia.

Yksi tavoitteemme Seurustelua ilman väkivaltaa-hankkeessa on auttaa toisia ammattilaisia ottamaan puheeksi ja käsittelemään nuorten kanssa seurusteluun liittyviä teemoja osana työtään. Tiedon lisäksi nuoret kaipaavat keskustelua. Keskustelu voi olla yleisempää pohdintaa ryhmässä tavoitteena ymmärryksen ja keskinäisen luottamuksen lisääminen, tai tapahtua kahdenvälisesti ja pitää sisällään palveluohjausta.

Nuoruuden seurustelusuhteissa saadut kokemukset vaikuttavat myöhempiin läheissuhteisiin. Me nuorten kanssa työskentelevät voimme olla hyvinvoinnin edistämisessä ratkaisevassa roolissa, kun tarjoamme mahdollisuuden dialogiin. Rakkauteen ja yhdessäoloon liittyy vahvasti luottamus. Esimerkillämme voimme lisätä keskustelevan kanssakäymisen tapaa ja keskinäisen luottamuksen kehittymistä.

Kirjoittanut:
Heikki Korhonen
Väkivaltatyöntekijä