TIETOA SEURUSTELU-VÄKIVALLASTA
Sattuuko salaileminen?
Seurusteluväkivallalla tarkoitetaan 13-29-vuotiaiden suhteissa tapahtuvaa henkistä, fyysistä, digitaalista tai seksuaalista väkivaltaa. Aihetta on tutkittu viime vuosina paljon. Niissä on paljastunut, että seurusteluväkivalta on yleinen, mutta huonosti tunnettu ilmiö. Vaikka noin joka toisella nuorella on kokemuksia siitä, koetaan aiheesta puhuminen vaikeaksi. Nuoret kertovat kokemuksistaan harvoin ammattilaisille tai aikusille ja tukeutuvat ensisijaisesti ystäviinsä.
Seurusteluväkivaltaa koetaan sukupuolesta riippumatta. Pojat ja nuoret miehet kuitenkin tunnistavat väkivaltakokemukset huonommin ja puhuvat niistä tyttöjä tai naisia harvemmin. Seurusteluväkivallan ennaltaehkäisy, tunnistaminen ja puheeksi ottaminen ovat tärkeitä, sillä käsittelemättömät väkivaltakokemukset vaikuttavat usein sekä toimintakykyyn että mielenterveyteen. Jos nuoret eivät saa ammattiapua, on väkivaltaisten suhteiden riski myös suurempi tulevaisuudessa.
Seurusteluväkivalta ilmenee pääasiassa joko henkisenä, fyysisenä, seksuaalisena tai digitaalisena väkivaltana.
- Henkisellä väkivallalla tarkoitetaan esimerkiksi ulkonäön kommentointia, nimittelyä, haukkumista, ystävien tai perheen arvostelua, rajoittamista, kontrollointia, eri asioihin pakottamista ja väkivallalla tai itsemurhalla uhkailua.
- Fyysinen väkivalta on muun muassa tavaroiden heittelyä ja toisen pahoinpitelyä esimerkiksi tönimällä, lyömällä, potkimalla tai kuristamalla.
- Seksuaalinen väkivalta voi olla joko painostamista tai pakottamista esimerkiksi suutelemiseen, kosketteluun, suuseksiin tai yhdyntään.
- Digitaalinen väkivalta on yleisin seurusteluväkivallan muoto. Se on toisen ihmisen tietoista verkkovälitteistä vahingoittamista, kuten jatkuvaa viestittelyä, sijainnin seuraamista tai vahtimista, liikkumisen rajoittamista, viestinnän kontrollointia, uhkailua, haukkumista sosiaalisessa mediassa ja intiimien kuvien julkaisua joko suhteen aikana tai sen jälkeen.
Seurusteluväkivallan muita ilmenemismuotoja ovat kemiallinen väkivalta eli toisen päihdyttäminen sekä taloudellinen kontrolli. On tärkeää, että niin nuoret kuin ammattilaiset oppivat tunnistamaan väkivaltakokemukset. Seurusteluväkivaltaa voidaan ehkäistä lisäämällä nuorten ymmärrystä siitä, millainen on hyvä seurustelusuhde, mitkä asiat eivät kuulu seurusteluun, miten seurusteluväkivalta ilmenee ja mistä siihen voi saada apua. On tärkeää, että kaikki nuoret sukupuoleen katsomatta tulevat tietoisiksi seurusteluväkivallasta sekä ammattiapua tarjoavista tahoista, jotta väkivaltaa voidaan ehkäistä ja mahdollinen väkivaltainen käyttäytyminen saadaan loppumaan.